ÜLKENİN UNUTMADIĞI O CÜMLE “ 68 KUŞAĞI”, BU DÜŞÜNCE NEDEN TOPLUMUN HAFIZASINDA 50 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN ERGEN DELİKANLI GİBİ DİMDİK AYAK DA. UNUTULMAYANLAR KİMDİ BUNLAR ÜÇ FİDANDI ERZURUMLU DENİZ GEZMİŞ, SİVASLI HÜSEYİN İNAN, YOZGATLI YUSUF ASLAN’DI.
Ülkenin unutmadığı o cümle “ 68 kuşağı”, bu düşünce neden toplumun hafızasında 50 yıl geçmesine rağmen ergen delikanlı gibi dimdik ayak da. Unutulmayanlar kimdi bunlar üç fidandı Erzurumlu Deniz Gezmiş, Sivaslı Hüseyin İnan, Yozgatlı Yusuf Aslan’dı.
Unutmayın Anadolu’nun korkusuz delikanlıların kökleri bozkırın derinliğinde devrim, Kahrolsun emperyalist diyor hala. Yarım asır geçmesine rağmen anaların yüreğinde ki, sancı, hüzün hiç değişmedi o köz asırlar boyu sürecek kadar derin iz bıraktı analarda. Bunlar olumsuz olan her şeyi görendiler. Anadolu’nun kavruk toprağının çocukları ülkede yaşanan olumlu olumsuzluğu yakından takip ederken bu husus da düşünen çözümleri arayanlardı. Kendi düşünce yapısına en yakın olarak gördükleri devrimci solda buldular kendilerini, vatansever gençlerdi. 68 kuşağı artık efsaneydi. İşçinin hak aramalarında yanında olandı. Çorumlu işçilerin protestolarına Ankara’dan katılıp İstanbul’da Taksimde anıtına çelenk koyanlardı, ABD’nin 6.Fılo JONİ’leri boğazda denize atanlardı.
Onlar şunu görmüşlerdi; Bu coğrafyada İran ve Türkiye’nin ulus devlet olmasında emperyalistler rahatsızdı. Koyun tarzı toplumlara alıştıklarından bağımsız Türkiye, kahrolsun emperyalizm diyen bu vatanseverlere karşıydılar. Cadı kazanı ajan ve yerli ajanların ortaklaşa çalışmalarıyla, dönemin başbakanı Süleyman Demirel’in istifasını istediler devamında ise toplumu kutuplaştırdılar, gençleri sağcı solcu diye ayrıştırarak ülkede çatışmalar ve sayısız can kaybına sebep oldular. Durum hiç iyi değildi, Ankara caddeleri 1960 dan beri işçi, öğrenci protestolarıyla yaşamaya alışmış gibiydi. Darbe ortamı hazırlanmış ancak para gerekiyordu o para da İş Bankasınca karşılanınca Gençlik lideri olan Deniz Gezmiş ve arkadaşları İş Bankasını soydular.
Kıbrıs sorunu ile ilgili taraf tutan ABD’nin bayrağını o gençlik yakmıştı. Ülkede özgürlük vardı ama kime göre neye göreydi özgürlük halk için değildi zenginler içindi. Eşit işe eşit ücret dediler. milli gelirden hakça dağıtılmasını istediler. Üniversitelerde okuyan öğrenciler için reform istediler ve kabul ettirdiler. Bu gençler 19 Mayıs 1919 Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Atatürk yürüyüşü yaparken sloganları “KAHROLSUN EMPERYALİZM, YAŞASIN BAGIMSIZ ÖZĞÜR TÜRKİYE” diyordular. ABD Emperyalizmi ülkemizde değil diğer milletlere yaşattığı sömürge muamelesine karşılardı. Yani evrensel düşünen yaşları küçük dünyaları büyük olan vatanseverlerdi. Onlar Vietnam’da, İsrail’in Filistin’e baskısını dert edinen büyük yüreklerdi.
Büyük kentlerin yoksul fakir insanların hakları için çaba harcayan onlarla beraber olanlardı. Bu durum halk tarafından ilgi görüyordu, kendilerine yakın hissediyorlardı. Deniz ve arkadaşları her evin çocuğuydu. Bunlar devam ederken Emperyalistlerde ordunun üst yönetimini ele almış 12 Mart 1972 tarihinde darbe yaptırarak milli iradeyi yok sayarak meclise fes edip yönetimi el koydu ordu. 68 kuşağı ABD”nin yoluna çomak koymasından dolayı hedefteydi. ABD sürekli siyasetçilerde istediği din patentli kulluk ve o türden seçmen uyuyan uyanmayan köle ruhlu insanlardı. 68 kuşağının lider kadrosunda yer alan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için mahkemeler savcılar, hakimler derken üç fidan 6 Nisan 1972 yılında idam edildi.
Babam, “sadece kahrolsun emperyalistler, tam bağımsız Türkiye eşitlik adalet isteyen suçsuz üç fidan için gün gelecek heykelleri dikilecek “ demişti. Ne mutlu ki anıt Mersin’in merkez ilçesi olan Mezitli’de ki Fatih parkında. Vatanın bağrından koparılan üç fidanın hayatları darağacında sonlandırıldı anıtın yakınında komşu olmak güzel. 68 kuşağının üzerinde dozer gibi geçen darbe sonunda ülkenin rejimi, cumhuriyetin kazanımları, sosyal, tarihsel ekonomi, dinsel hukuksal bozulmanın ilk adımı atarak güçlü, uluslararası itibarı olan ülkeden deve sidiği içen Arabın ayağını öpen ülke, ekmeğe muhtaç hale getirildi. Bu anıtın açılmasında Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a, 26 dönem Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu’na, heykeltıraş Hamza Aslan’a, Deniz Gezmiş ‘in 68 kuşağında ki arkadaşlarının Mersin’e gelerek duygu ve düşüncelerini, anılarını aktardıkları için onlara da teşekkür ediyorum. BU ÜLKEDE 68 KUŞAĞI İZ BIRAKTI 300 YILLIK SEVDA ÜRETEREK GEÇTİ. IŞIKLAR YOLDAŞLARI OLSUN TÜM DEVRİMCİLERİN.