DR NESANIR ‘’HEKİMLERİ KAYBEDİYORUZ’’
MERSİN TABİPLER ODASI, HEKİMLERİN 10 ACİL TALEBİNİN YERİNE GETİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ, GETİRİLMEDİĞİ TAKDİRDE İSE KAMUDAN İSTİFALARIN VE HEKİMLERİN YURT DIŞINA GİTME BAŞVURULARININ ARTARAK DEVAM EDECEĞİNİ VURGULADI.
Hekimler, 10 acil talebinin uygulanmasını isteyerek sağlıkta yaşanan sorunlara çözüm getirilmesini istedi. Mersin Tabipler Odası Başkanı Nasır Nesanır, hekim göçünün bu iktidar döneminde yürürlüğe giren sağlıkta dönüşüm programının bir sonucu olduğunu belirterek “Sağlıkta dönüşüm programının getirdiği iş yükü ise artık hekimler için dayanılmaz noktalara gelmiştir. Sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte hekimler daha fazla çalışma, az ücret, şiddet ve statü kaybı yaşadılar. Türkiye’de hekimlerin yarısından fazlasının yurt dışı planı var.” dedi. Hekimlerin yoksulluk sınırının altında ücret aldığına değinen Nesanır “Hekimlerin maaşları ve hatta üstüne sabit ek ödeme bile eklense yoksulluk sınırının altında ücret almaktadır. Ayrıca ülkedeki doktorların en az yarısı neredeyse hiç performans ödemesi almamaktadır.” şeklinde konuştu.
“SAĞLIKTA ŞİDDET GÜNLÜK OLAY OLMAYA BAŞLADI”
Sağlıkta şiddetin artık günlük sıradan olaylar olmaya başladığını söyleyen Nesanır “Hekimlerin neredeyse yüzde 80-90’ı mesleğinde en az bir kez sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmıştır. Sağlık sistemindeki kışkırtılmış politikalar sonrası oluşan iş yükü ve sağlık sistemindeki yığılmalar gittikçe artmaktadır. Buna bir de liyakatsiz yöneticilerin uygulamaları eklendiğinde bu yük artık bizler için katlanılır olmaktan nicedir çıkmıştır.” dedi.
“HEKİM ÇOK KORUMASIZ ÇALIŞIYOR”
Beklentilerin çok artırılmış durumda olduğunu ifade eden Başkan Nesanır “Hekimin karşısına gittiğinizde hekim size bir kez dokunduğunda, soru sorduğunda bütün sorunlarınız hallolacak veya siz ne isterseniz hekim onu yapacak gibi bir algı yaratılmış durumda. Bu da hekimin, gerçek hekimlik yapmasını engelliyor. İnsanlar başka alanlarda mutsuz. Bunu bir şekilde hekimlerden ve sağlık çalışanlarından çıkarıyorlar. Hekim çok korumasız çalışıyor. Önünde bir sekreteri yok, kapının önünde sosyal hizmetler uzmanları yok, kapıyı açan da sizsiniz, hastayı oturtan da sizsiniz, (bilgileri) bilgisayara giren de sizsiniz, hastaya cevap veren de, muayene eden de ve bütün bunları 3 dakika içinde yapmak zorundasınız. Bütün bunlar sağlıkta şiddeti maalesef artıran etmenler.” diye ifade etti.
HEKİMLER KAMUDAN ÖZELE GEÇİYOR
Hastanedeki kuyrukların bir nedeninde bu olduğunu kaydeden Nesanır “Çoğunluğu özele geçiyor, kamudan ayrılıyorlar. Hekim sayısı giderek azalıyor kamuda. İkincisi erken emekli olup, mesleği tamamen bırakıyorlar. Bu yetişmiş iş gücünün kamudan çekilmesi büyük bir sorun. İktidarın bunu bir an önce görüp, gerekli düzenlemeleri yapması lazım. Hekimleri tatmin edecek bir düzenlemeye acilen ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.
18 AYDA 8 BİN DOKTOR KAMU HASTANELERİNDEN İSTİFA ETTİ
Şehir hastanelerine akıtılan milyarlarca dolar kira ve hizmet bedeli yüzünden halkın sağlığına yönelik harcamalara para bulmakta ve yetişmiş hekimleri kamu hastanelerinde tutmakta zorlanan iktidarın bir çözüm politikası oluşturmadığını vurgulayan Nesanır “Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre, 18 ayda yaklaşık 8 bin doktorun kamu hastanelerinden istifa etti. Bu durumun devam etmesi halinde sağlıkta kaos yaşanacağı uyarısında bulunmak istiyorum. Çözüm iktidar tarafından bir an önce 10 acil talebimizin yerine getirilmesindedir.” dedi. 1-TTB’nin önerdiği “Sağlıkta Şiddet Yasası” acilen yasalaşmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” düzenlemelerinin uygulandığı sınırların üzerine çıkarılmalıdır.