MERSİN ÇEVRE VE DOĞA DERNEĞİ (MERÇED), ANAMUR ZİRAAT ODASI, ANITLI KÖYÜ TOPRAK SULAMA KOOPERATİFİ VE ÇAMLIPINAR KÖYÜ VE ÇEVRESİ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ İLE VATANDAŞLAR PROJEYE KARŞI DAVA AÇTI MERMER OCAĞI İÇİN KEŞİF KARARI ÇIKTI
Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Anıtlı Köyü’nde arkeolojik sit alanını da kapsayan yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alana bir şirket tarafından mermer ocağı yapılmak istenmiş, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu ortaya çıkmış, maden yolu açmak için ağaç kesimine başlanmasının ardından projenin iptali için dava açılmıştı.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur Ziraat Odası, Anıtlı Köyü Toprak Sulama Kooperatifi ve Çamlıpınar Köyü ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile vatandaşlar projeye karşı dava açtı. Mersin 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, tarım alanlarına ve su kaynaklarına zarar vereceği öne sürülen mermer ocağı projesi için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka aykırı olduğu kaydedilerek iptali istenmişti. Mersin 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davadan çevrecileri ve özellikle bölge halkını umutlandıran bir karar çıktı. Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesi’nce Kaledran’da faaliyet gösteren mermer ocağında keşif yapılması ve ocağın bilirkişilerce incelenmesine karar verildi.
“KARAR UMUT YARATTI”
Keşif kararı ile ilgili açıklama yapan Anamur Çevre Platformu üyeleri, yıkımlara son verilmesi çağrısında bulundu. Platformun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ülkemizde en kaliteli muzun, harnubun, avokadonun üretildiği Anıtlı Köyü’nde, Mersin Valiliği tarafından 2018 yılında alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı uyarınca ve yenilenen ruhsatlar gereğince bu yıl içerisinde mermer ocağı açılmasına izin verilmişti. Ruhsat sahasının içinde ve ÇED sahasına 300 metre mesafede 1. derecede arkeolojik sit alanı da olmasına rağmen izin verilen mermer ocağını işleten firmanın kazanacağı para uğruna Anıtlı Köyü’nde binlerce ağaç kesilmişti. Yasal koruma altındaki delice zeytinlerin de olduğu dik bir tepedeki, yer altı sularını besleyen milyonlarca yıllık kayalar peynir kalıbı gibi kesilerek mermer çıkarılmaya başlanmadan önce,
mermer ocağının etki sahası içinde kalan köylerde yaşayan vatandaşlar ile çevreciler tarafından dava açılmıştı” denildi. Açılan davada Mersin İdare Mahkemesince keşif kararı alınmasının, yöre halkında sevinç ve umut yarattığı belirtilen açıklamada, “Umarız ki yapılacak yargılama sonunda, muz ve avokado cennetine yapılan bu kötülük durdurulur ve mermer ocağının yarattığı tahribat daha çok büyümeden ormanlık alandaki yıkıma son verilir” ifadelerine yer verildi.