MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HASTA VE YAKINLARI İÇİN “DOSTHANE” ADIYLA HAYATA GEÇİRDİĞİ “REFAKATÇİ EVİ” PROJESİ, BİR YILDIR MİSAFİRLERİNİ AĞIRLAMAYI SÜRDÜRÜYOR. HİZMET VERDİĞİ SÜRE BOYUNCA TOPLAM 620 HASTA VE HASTA YAKININI AĞIRLAYAN REFAKATÇİ EVİ, MİSAFİRLERİNE SICAK BİR AİLE ORTAMI SUNUYOR.
(YETİŞ HALK HABER)HAYDAR COŞKUNFIRAT
Refakatçi Evi’nde kalan ve eşi Uray Bulut’un rahatsızlığından dolayı Anamur’dan Mersin’e gelmek zorunda kaldıklarını ifade eden Güler Bulut, “Çok zor günlerimiz geçti ama şu anda bize sunulan bu hizmetten faydalanarak gerçekten rahat bir şekilde tedavimize gidiyoruz, geliyoruz, buraya sığınıyoruz” dedi. Uray Bulut ise “Görmüş olduğumuz hizmetten dolayı çok memnunuz. İyi bir proje olmuş. Keşke her tarafta böyle hizmet olsa” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in önem verdiği projelerden biri olan “Refakatçi Evi”, kapılarını açtığı Ocak 2021 tarihinden bu yana misafirlerine sıcacık bir yuva oldu. Hizmet verdiği bir yıllık süreçte toplam 620 hasta ve hasta yakınına bir aile ortamı sunan Refakatçi Evi ile kentin önemli bir eksiği de kapatılmış oldu. Refakatçi Evi Vatandaşlara Yuva Oldu Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde yürütülen ve “Dosthane” adıyla hizmet veren proje sayesinde hastanelere uzak ilçelerde ve kırsal mahallelerde yaşayan yurttaşlara ekonomik anlamda sıkıntı yaratan konaklama sorunu ortadan kalktı. Refakatçi Evi, açıldığı günden bu yana 264 hasta ve 356 hasta yakını olmak üzere toplam 620 kişiye hizmet verdi. Kamu ve üniversite hastanelerinde tedavi gören hastaların ve yakınlarının konaklama sorununa çözüm olan proje kapsamında 18 yaş üstü hastaların yakınlarından 1 refakatçi, 18 yaş altı hastaların yakınlarından ise 2 refakatçi kabul ediliyor. Kanser hastalığı için tedavi gören hastalar ve yakınları 45 gün, diğer hastalıklar sebebiyle tedavi görenler ve refakatçileri ise en fazla 30 gün süreyle konaklama yapabiliyor. Konaklama süresi boyunca sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ikramı yapılan vatandaşların hastaneye ulaşımları da Büyükşehir’in tahsis ettiği servisler ile gerçekleştiriliyor. Vatandaşların konaklama ihtiyacını karşılamanın yanı sıra verilen psikolojik danışmanlık hizmeti ile de hasta ve refakatçilerinin zorlu süreçte yaşadığı kaygıların en aza indirilmesi amaçlanıyor. Özellikle pandemi sürecinde ekonomik olarak zor zamanlar geçiren otel esnafının da desteklendiği hizmet vatandaşlardan tam not alıyor. “Vatandaşlarımızı Ağırlamaktan Memnuniyet Duyuyoruz” Mersin Büyükşehir Belediyesi Refakatçi Evi Sorumlusu Dila Yumuşak, hizmette bir yılını dolduran projeyle ilgili şunları söyledi: “Buraya gelen hastalarımızın Mersin’de kamu hastanelerinde ve üniversite hastanesinde tedavi görüyor olmaları gerekiyor. Burada kalan misafirlerimize sabah kahvaltısı, akşam yemeği, hastane ve Refakatçi Evi arasında transfer ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz
. Odalarında sıcak suları, televizyonları, internetleri, buzdolapları gibi kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlayacak hizmetlerimiz mevcut. Misafirlerimiz burada konaklamak isterlerse eğer Alo 185 Teksin Mersin adresinden bizlerle iletişime geçebilirler, bizlere bilgilerini bırakabilirler. Bu bilgiler doğrultusunda biz kendileriyle iletişime geçiyoruz. Kendilerinden ikametgah belgesi, nüfus cüzdanı fotokopileri ve burada tedavi gördüklerine dair evrakları rica ediyoruz. Biz burada kendilerini ağırlamaktan çok memnuniyet duyuyoruz. Kendilerini evlerinde, ailelerinin yanında gibi hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz çünkü çok uzun süre ailelerinden, evlerinden uzak kalıyorlar. Asıl amacımız burada kendilerini iyi hissetmelerini, huzurlu bir ortamda konaklamalarını sağlamak.” “Ocak 2021 Tarihinden Beri Burada Hizmet Veriyoruz” Refakatçi Evi Sorumlusu Dila Yumuşak, ihtiyaç duyan her vatandaşı hizmetten faydalanmaları için davet ederek, “Ne zaman isterlerse bizimle iletişime geçebilirler. Onları burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Her zaman da bekliyoruz. Refakatçi Evi olarak Ocak 2021 tarihinden beri burada hizmet veriyoruz ve bir yılımızı doldurduk. 620 hasta ve hasta yakınımızı burada ağırladık. Sayımız gün geçtikçe artıyor ve onları ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. “Rahat Bir Şekilde Tedavimize Gidiyoruz, Geliyoruz, Buraya Sığınıyoruz” Refakatçi Evi’nde kalan ve eşi Uray Bulut’un rahatsızlığından dolayı Anamur’dan Mersin’e gelmek zorunda kaldıklarını ifade eden Güler Bulut, hizmetle ilgili şunları söyledi: “Hastaneye yakın olması nedeniyle ve belediyenin vermiş olduğu hizmetten faydalanmak için bir araştırma yaptım. Kendileriyle iletişime geçtim. Gayet güzel bir açıklamayla bize bu yeri sundular ve buraya gelip konaklamaya başladık. Belediyenin de bu yapmış olduğu projeden gerçekten çok mutluyuz, çok memnunuz. Emeği geçen herkesin eline, gönlüne, yüreğine sağlık.
Çünkü bundan önce de ben böyle bir rahatsızlık geçirmiştim çok yıllar önce, böyle bir hizmet maalesef bulamamıştık. Çok zor günlerimiz geçti ama şu anda bize sunulan bu hizmetten faydalanarak gerçekten rahat bir şekilde tedavimize gidiyoruz, geliyoruz, buraya sığınıyoruz. Herkes güler yüzlü, her istediğimizi karşılıyorlar, gayet memnunuz. Buna ihtiyacı olan herkese tavsiye ediyorum. Araştırsınlar, iletişim kursunlar. Böyle hizmet varken bundan da faydalanmaları gerektiğini düşünüyorum.” “Keşke Her Tarafta Böyle Hizmet Olsa” Yaklaşık 40 gün daha tedavisi dolayısıyla Mersin’de kalacaklarını ifade eden Uray Bulut ise “Görmüş olduğumuz hizmetten dolayı çok memnunuz. Başkanımızın, bu projeyi yapan kişilerin eline koluna sağlık. İyi bir proje olmuş. Vatandaşlarımızın gelip buralarda sürünmesinden daha iyi bir ortam. Keşke her tarafta böyle hizmet olsa” diye konuştu.