2021 YILI İÇERİSİNDE 8.000 CİVARINDA HEKİM SAĞLIK KAMU KURUMLARINDAN AYRILMIŞ, 1.200 CİVARINDA HEKİM YURT DIŞINDA ÇALIŞMAYI SEÇMİŞTİR. HER AYIN ORTALARINDA VERİLEN EK ÖDEMELERİN ARALIK AYI İÇİNDE VERİLMEMİŞ OLMASI HEKİMLERİN EKONOMİK SORUNLARININ ARTMASINA VE İŞ BARIŞININ BOZULMASINA NEDEN OLMUŞTUR.
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, geçen yıl sağlık çalışanlarının pek çok sorunlara karşılaştığını belirterek, bu sorunlara çözüm bulunması için Sağlık Bakanlığına çağrı yaptı. Antmen, “Sağlık Bakanlığının TTB’nin sesine kulak vermesi, önerilerimizin dikkate alınması, yaşamı pahasına halka hizmet vermeye çalışan hekimlerin her türlü haklarının verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Sağlık çalışanları olarak geçen yılı pek çok sorun ve sorularla geride bıraktıklarını ve bu soruları yıl boyunca Sağlık Bakanlığına sorduklarını ama hiçbir yanıt alamadıklarını belirten Antmen, “2021’deki öncelikli sorunumuz pandemiydi, COVID-19 nedeniyle ölen 532 sağlık çalışanıydı, hekimlerin ekonomik, özlük ve sosyal haklarıydı. Sorularımız ise COVID aşılarına karşı bakanlığın neden ilgisiz kaldığı, Turkovac aşısının bilimsel çalışmalarının neden şeffaf bir şekilde yayınlanmadığı, Omicron varyantına karşı ne önlemler alındığı, Meclisten geçen, emekli sandığından emekli hekimlere ciddi kazanım getiren yasanın neden geri çekildiği ve hekimlerin ekonomik, özlük ve sosyal hakları için bakanlığın neler düşündüğüydü.
2021 yılı boyunca bu soruların hiçbirine yanıt alamadık. Gerek Mersin’de ve gerekse de ülkenin dört bir yanında yüzde 90’ı geçen katılımla gerçekleşen 15 Aralık G(ö)REV etkinliğimiz karşısında da hükümet sağır ve dilsizi oynadı. Sorunlarımızı ortaya koymaya ve haklarımızı elde edene dek mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“YETKİLİLERİ ÇÖZÜM BULMAK İÇİN UYARIYORUZ”
Son 20 yıldır süren yanlış ekonomik ve sağlık programları nedeniyle genelde tüm sağlık çalışanları, özel olarak da hekimler çok ciddi sıkıntılar çektiğine dikkat çeken Antmen, “Bu sıkıntıların doğal sonucu olarak sadece 2021 yılı içerisinde 8.000 civarında hekim sağlık kamu kurumlarından ayrılmış, 1.200 civarında hekim yurt dışında çalışmayı seçmiştir. Her ayın ortalarında verilen ek ödemelerin Aralık ayı içinde verilmemiş olması hekimlerin ekonomik sorunlarının artmasına ve iş barışının bozulmasına neden olmuştur.
Bu acil sorunun da hükümet tarafından bir an önce çözülmesi için yetkilileri uyarıyoruz. Yeni yılda bu sorunlarla karşılaşmamak, iş barışının sağlanması ve sağlık hizmetlerine herkesin nitelikli bir şekilde ulaşabilmesi için, Sağlık Bakanlığının TTB’nin sesine kulak vermesi, önerilerimizin dikkate alınması, yaşamı pahasına halka hizmet vermeye çalışan hekimlerin her türlü haklarının verilmesini talep ediyor, 2022 yılının mücadeleyi ve umudu büyüttüğümüz bir yıl olmasını, halkımıza da şiddetten uzak, sağlıklı ve huzurlu bir yeni yıl diliyoruz” diye konuştu.