MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN BU YIL 2.’Sİ DÜZENLENEN ‘ULUSLARARASI MERSİN EDEBİYAT FESTİVALİ’, ÜÇÜNCÜ GÜNDE DE DOLU DOLU GEÇTİ. HEM YAZARLARDAN HEM DE EDEBİYATSEVERLERDEN TAM NOT ALDI.
(YETİŞ HALK HABER)HAYDAR COŞKUNFIRAT
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından, bu yıl ‘Yenileşmeler’ temasıyla organize edilen festivalde Türkiye’nin yanı sıra Fransa’nın da birbirinden değerli yazarları ağırlanıyor. 11 Ocak tarihinde başlayan ve 4 gün boyunca devam edecek festival edebiyatseverlerden yoğun ilgi görüyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda 3. güne start veren ‘2. Uluslararası Mersin Edebiyat Festivali’ gün boyu yapılan söyleşiler, atölyeler ve paneller hız kesmeden devam etti. Yazar Behiç Ak, Leyla Ruhan Okyay ve Murat Gülsoy’un atölyeleriyle başlayan festival; birbirinden değerli konukların panelleri, Yazar Alper Canıgüz, Asuman Susam, Murat Gülsoy ve Tuğrul Keskin ile Ahmet Telli söyleşisi ile tamamlandı.
Okyay: “Olağanüstü güzel ve başarılı bir organizasyondu”
Kentlerde edebiyat festivallerinin düzenlenmesinin ve belediyelerce desteklenmesinin çok sevindirici olduğunun altını çizen çocuk kitapları yazarı Leyla Ruhan Okyay, organizasyondan da çok memnun kaldığını söyledi. Çocukların yoğun ilgisiyle karşılaştığının altını çizen Okyay, “Çok ayrıntıya girip kurgusunun özelliklerinden söz eden, yani edebiyata dair bir takım ayrıntıları fark etmiş, çok iyi bir okuma yapmış çocuklar vardı. Çok güzel bir söyleşi oldu. Karşılıklı mutlu olduk. Çok başarılı, çok iyi olacak, daha da iyi olacak mutlaka” dedi. Bu tarz etkinliklerin artması çağrısında bulunan Okyay, “Mümkün olduğu kadar çok kişinin izlemesi bence çok şey katacaktır. Sanatla iç içe olan bir toplum her zaman iyi şeyler üretir. Olağanüstü güzel ve başarılı bir organizasyondu çok memnunum” diye konuştu.
Gülsoy: “Umarım bu festival devam eder”
Kendisini uluslararası iyi bir organizasyonun içinde bulduğunu kaydeden Yazar Murat Gülsoy “Fransız yazarlar şiirlerini okuyorlardı, bazılarını tanımıyordum, tanışmış oldum” dedi. Atölyenin çok iyi geçtiğini değinen Gülsoy, “Bu festivaller çok önemli. Her şeyin belli merkezlerde toplanmasındansa farklı, farklı şehirlerde farklı temalarda çalışılmış, buradaki gibi iyi düzenlenmiş olması çok önemli. Okur niteliğini çok etkiliyor hem de yazarların birbirleriyle temasını da arttırıyor. Umarım devam eder” diyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Sanatın dönüştürücü gücünün çok yüksek olduğunu söyleyen Susam, “Felaketler çağı gibi bir çağın içindeyiz ve toplumsal felaketlere, savaşlara kadar insanın özünü tekrar ona hatırlatacak en temel şey sanat. Bütün yerel yönetimlerin sadece festivaller değil, kültür çalıştayları, özellikle 7’den 70’e bütün sivil gruplarla dönüştürücü sanat eylemliklerinin hepsinin geleceğimiz açısından olduğunu, sis çanı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.